Uz aplikaciju Moj vaučer saznajte kako ostvariti subvenciju za obrazovanje

Objavljen Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava “Energetska obnova višestambenih zgrada”
4. travnja 2022.
Javni poziv za dodjelu potpora radu braniteljskih zadruga
5. travnja 2022.
Objavljen Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava “Energetska obnova višestambenih zgrada”
4. travnja 2022.
Javni poziv za dodjelu potpora radu braniteljskih zadruga
5. travnja 2022.

Uz aplikaciju Moj vaučer saznajte kako ostvariti subvenciju za obrazovanje

Hrvatski zavod za zapošljavanje od 1.4.2022. godine ponudit će korisnicima – nezaposlenim i zaposlenim osobama, mogućnost ostvarivanja vaučera za subvencioniranje programa obrazovanja za razvoj vještina koje su tražene na tržištu rada.

Usvajanje i unaprjeđenje vještina koje će omogućiti suočavanje s brzim tehnološkim, društvenim i ekonomskim promjenama osnova su za dugoročnu konkurentnost hrvatskoga gospodarstva. Jedan od ključnih izazova u ovom području je niska stopa sudjelovanja odraslih u cjeloživotnom obrazovanju u Republici Hrvatskoj koja je u 2020. godini iznosila 3,8% dok prosjek za EU iznosi 9,2%.

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. predviđena je uspostava i provedba sustava vaučera odnosno modela za stjecanje vještina traženih na tržištu rada sa svrhom jačanja zapošljivosti i konkurentnosti radne snage te poticanja zadržavanja postojećeg zaposlenja za što je predviđen iznos od 300 milijuna kuna te uključivanje 30.000 korisnika u obrazovanje putem vaučera do 2026. godine.

Putem sustava vaučera, financirat će se kraći formalni programi obrazovanja stjecanja mikrokvalifikacija ili djelomičnih kvalifikacija razvijeni kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir, a u obrazovanje putem navedenog modela mogu se uključiti sve nezaposlene i zaposlene osobe (ostali tražitelji zaposlenja) koji imaju navršenih petnaest godina života te minimalno završeno osnovno obrazovanje, osim:

  • osoba koje se nalaze u sustavu redovitog odgoja i obrazovanja,
  • osoba koje se nalaze u sustavu visokog obrazovanja i znanosti te
  • osoba koje su korisnici mirovine prema općem propisu kojim se uređuje mirovinsko osiguranje.

Vaučeri će se moći dodijeliti za vještine tražene na tržištu rada te za zelene i digitalne vještine, a katalog vještina i programa dostupnih korisnicima za dodjelu vaučera kontinuirano će se ažurirati, sukladno utvrđenim potrebama hrvatskog gospodarstva.

Hrvatski zavod za zapošljavanje zainteresiranim će korisnicima pružati tehničku i stručnu podršku, kao i usluge profesionalnog savjetovanja u svrhu odabira vještine koja se želi steći/unaprijediti.

Više informacija o uvjetima i načinima podnošenja zahtjeva za dodjelu vaučera dostupno je u aplikaciji Moj vaučer na poveznici vauceri.hzz.hr.

Izvor: HZZ

Skip to content