Komunikacijske i organizacijske vještine
15. travnja 2019.
Predavanjem KONTROLING nastavljen niz edukacija u sklopu projekta „GRAS za Vas“
7. svibnja 2019.
Komunikacijske i organizacijske vještine
15. travnja 2019.
Predavanjem KONTROLING nastavljen niz edukacija u sklopu projekta „GRAS za Vas“
7. svibnja 2019.

Poduzetnik i poduzetništvo

U sklopu provedbe projekta „Zaposli se i ti!“, za polaznike radionica Job cluba organizirano je druženje s Eugenom i Leonom Jukić, vlasnicima zajedničkog obrta NEO dizajn. Svrha ove radionice bila je motivacijskog karaktera, kako bi se polaznike, prvenstveno učenike srednjih škola i mlade nezaposlene osobe koje su tek ušle na tržište rada, potaknulo na razmišljanje o samozapošljavanju.

Eugen (23) i Leona (26) su brat i sestra koji su odlučili zajedno zakoračiti u poduzetničke vode, pa su 2018. godine osnovali zajednički obrt za proizvodnju i usluge „NEO dizajn“. Bave se grafičkim dizajnom i tiskom. Proizvodni dio obrta, koji vodi Eugen, nalazi se u njihovoj obiteljskoj kući, a prodajni dio vodi Leona i za to su unajmili prostor u zgradi Poslovnog centra na Trgu sv. Josipa u Slatini.

„Jedan drugome smo podrška, međusobno se motiviramo i nadopunjujemo u idejama. Počeli smo, kako to često biva u kreativnim zanimanjima, najprije iz hobbyja izrađivati unikatne poklone svojim prijateljima i članovima obitelji. Slijedeća faza je bila da su nam se ti isti prijatelji i članovi obitelji obraćali s narudžbama sličnih poklona za svoje  prijatelje i članove obitelji. Nije nam trebalo dugo da počnemo razmišljati u smjeru da bismo to mogli raditi i profesionalno. Proučili smo mogućnosti, zakone, složili priču i registrirali obrt. Mislili smo da smo se dobro pripremili za sve izazove koji nas čekaju, ali tek kad smo počeli raditi, uvidjeli smo da je privatno poduzetništvo ustvari cjeloživotno učenje. U početku smo praktično svakodnevno nailazili na novi „upitnik“. Unatoč tome, do sad nismo posustali, nismo se obeshrabrili ni pokolebali, jer sada već iz iskustva znamo da svaki problem ima rješenje, a sve pozitivne stvari u našem poslu su nemjerljivo veće od negativnih i zasad smo zadovoljni. Veseli me što svoja iskustva i razmišljanja kroz ovu radionicu mogu podijeliti i s drugima i nadam se da će im biti korisno ovo druženje. Naravno, sestra i ja smo im na raspolaganju za suradnju i podršku i nakon ove radionice i nadam se da će netko od njih jednog dana, po završetku školovanja krenuti našim putem.“ – ispričao je Eugen polaznicima radionice.

Leona je govorila o tome kako je važno imati podršku okoline. „Imati dobru ideju je jako važno, ali nije dovoljno da bi se nešto moglo zvati biznisom. Treba postojati i ideja kako tu ideju provesti u djelo. A treba imati i određenu financijsku podlogu. A da bi sve to dalo rezultate, treba postojati tržište koje je zainteresirano za vaš proizvod ili uslugu. Slatina je mali gradić, ali ponuda upravo ovog asortimana kojim se mi bavimo prilično je ograničena. Kada želiš nekome pokloniti nešto drugačije, jedinstveno, što nije uniformirano, a da s druge strane nije preskupo – nađeš se u problemu. Tako da mogu reći da je nas zapravo naša osobna potreba usmjerila u ovu djelatnost i u poduzetništvo. Nije toliko važno kojim se poslom bavite, raspon mogućnosti zapravo nema granica. Važno je da volite svoj posao, da ga radite predano, držite se dogovora i zadanih rokova, da puno radite i promišljeno ulažete i tada uspjeh neće izostati, tržište će vas prepoznati. Najteže je početi, učiniti taj prvi korak, donijeti konačnu odluku. Nakon toga sve krene, probleme rješavaš u hodu, ali i uspjehu se veseliš u hodu, jer nemaš vremena za slavlje. “, našalila se Leona na kraju svog dijela priče.

Polaznici radionice, pretežno srednjoškolci, s velikim su zanimanjem pratili Leonino i Eugenovo izlaganje i imali bezbroj pitanja, na koja su Jukići strpljivo odgovarali.

Drugi dio radionice polaznici su s Jukićima proveli u njihovim poslovnim prostorima kako bi se upoznali i s praktičnim dijelom poslovanja NEO dizajna. U prodajnom prostoru „NEO dizajna“ polaznicima su podijeljene zahvalnice i prigodni darovi, osmišljeni i izrađeni u „NEO dizajnu“.

Bila je to visoko motivacijska radionica, koja je zasigurno polaznicima promijenila shvaćanja o privatnom poduzetništvu i samozapošljavanju.

Projekt „Zaposli se i ti!“ je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., po pozivu Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III (Broj poziva: UP.01.3.1.01)

Sanja Valent

 

 

 

 

Skip to content