COVID-19 zajam za obrtna sredstva

Nadogradnja aplikacije za podnošenje zahtjeva za Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID-19)
8. travnja 2020.
Poništen natječaj za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima
9. travnja 2020.
Nadogradnja aplikacije za podnošenje zahtjeva za Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID-19)
8. travnja 2020.
Poništen natječaj za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima
9. travnja 2020.

COVID-19 zajam za obrtna sredstva

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je još jednu mjeru pomoći namijenjenu poduzetnicima – COVID-19 zajam za obrtna sredstva.

Financijski instrument „COVID-19 zajam za obrtna sredstva“ namijenjen je subjektima malog gospodarstva koji su pogođeni pandemijom korona virusa.

Cilj Financijskog instrumenta je osigurati dodatnu likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja. Za prijavu je potrebno manje dokumentacije te je omogućena on-line prijava čime se značajno skraćuje vrijeme pripreme zahtjeva.

Krajnji korisnik mora dokazati da je korona virus imao negativan utjecaj na poslovanje u vidu pada prihoda od minimalno 20% u prvom kvartalu ili jednakog predviđenog pada prihoda u narednim kvartalima 2020. godine uslijed jednog ili više razloga:

  • otkazivanja ugovornih poslova i/ili narudžbi, rezervacija, eventa, kongresa i sl.,
  • nemogućnosti ili otežane isporuke naručenih i proizvedenih roba, odnosno nemogućnosti izvršenja ugovorenih radova ili usluga i sl.,
  • nemogućnosti ili otežane mogućnosti kupnje sirovina, repromaterijala, alata i strojeva neophodnih za poslovanje i sl.
  • ili drugih razloga koje je moguće dokazati (npr. mjesečni ili kvartalni PDV obrasci iz kojih je vidljivo smanjenje vrijednosti izlaznih računa), ovisno o specifičnosti pojedine djelatnosti.

Pad prihoda se uspoređuje s istim razdobljem u 2019. godini odnosno za prijavitelje koje u tom period nisu bili osnovani sa zadnjim kvartalom u 2019. godini. Za djelatnosti kojima nije naložena obustava rada Odlukom Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske (npr. trgovina na malo mješovitom robom, pekarnice, taxi službe i sl.) nije moguće odobriti zajam na temelju projekcije pada prihoda nego isključivo na temelju dokazanog pada prihoda u prvom kvartalu.

Zajmom je prihvatljivo financirati ulaganja u obrtna sredstva, uključujući PDV.

HAMAG-BICRO će odobravati zajmove za obrtna sredstva uz sljedeće uvjete:

  • iznos: do 750.000,00 HRK,
  • kamatna stopa: 0,25 %,
  • rok korištenja: do 6 mjeseci,
  • poček: do 12 mjeseci ukoliko je rok otplate najmanje 2 godine,
  • rok otplate: do 5 godina uključujući poček,
  • instrument osiguranja: zadužnica korisnika zajma.

Krajnji korisnik može koristiti samo jedan COVID-19 zajam za obrtna sredstva neovisno o ranije odobrenim financijskim instrumentima, ali ne za iste prihvatljive troškove. Prijava na drugi ESIF zajam moguća je po isteku 6 mjeseci od odobrenja zahtjeva za COVID-19 zajam.

Dragi poduzetnici, svima nam je u interesu da što prije i sa što manje negativnih posljedica prebrodimo ovu neočekivanu i neizvjesnu gospodarsku situaciju stoga Vam je Gradska razvojna agencija Slatine na raspolaganju za svu potrebnu pomoć u pripremi dokumentacije. Javite nam se sa svojim upitom na info@gras.com.hr.

Potrebnu dokumentaciju možete preuzeti ovdje.

Skip to content