Suradnja Laboratorija za robotiku i umjetnu inteligenciju SŠ Marka Marulića Slatina i GRAS-a

INFOrmator 6/2024
7. lipnja 2024.
Gradska razvojna agencija Slatine ima ravnateljicu, na dužnost stupila Martina Kireta
18. lipnja 2024.
INFOrmator 6/2024
7. lipnja 2024.
Gradska razvojna agencija Slatine ima ravnateljicu, na dužnost stupila Martina Kireta
18. lipnja 2024.

Suradnja Laboratorija za robotiku i umjetnu inteligenciju SŠ Marka Marulića Slatina i GRAS-a

Jučer (četvrtak) je u prostorijama Srednje škole Marka Marulića Slatina upriličen susret predstavnika Laboratorija za robotiku i umjetnu inteligenciju na čelu s voditeljem profesorom Darkom Špoljarićem i Gradske razvojne agencije Slatine na čelu s v.d. ravnateljem Juricom Culejom.

Cilj ovog posjeta bio je prezentirati učeničke inovacije predstavnicima Gradske razvojne agencije Slatine koja za cilj ima pomoći u razvoju njihovih ideja i stvaranju kvalitetnih projektnih prijedloga kako bi uspješno nastavili razvijati svoju uspješnu priču.

– Gradska razvojna agencija Slatine nastoji poticati razvoj učenika i učeničkih zadruga te tako kod njih potaknuti kreativno razmišljanje i poduzetnički duh koji će im pomoći u daljnjem razvoju. Mi ćemo se svakako truditi ove pozitivne primjere pretvoriti u kvalitetne projektne prijedloge te tako doprinijeti radu ovih vrijednih učenika, a koji već sada i više nego uspješno promoviraju svoju školu i Grad Slatinu diljem Republike Hrvatske, – istaknuo je v.d. ravnatelja GRAS-a Jurica Culej.

Tom su prigodom učenice 2. i 3. razreda gimnazije Anja Koić, Hana Jukić, Gita Špoljarić i Hana Lovreković prezentirale makete od električnog otpada koje vlastoručno izrađuju te prezentiraju na raznim sajmovima i događajima.

Isto tako učenici 3. razreda smjera tehničar za elektroniku Benjamin Bore Lazić i Noa Nemet prezentirali su izrađene uređaje bazirane na Arduino i Raspberry platformi.
Tako su prezentirane digitalizirane društvene igre i to digitalno potezanje užeta, igre memorije, iks-oks, čovječe ne ljuti se, tetris te arkadna konzola. Cilj navedenih igara je digitalizacijom očuvati fizički kontakt te tako unaprijediti socijalne vještine.

Podsjetimo Srednja škola Marka Marulića Slatina proglašena je najinovativnijom školom u 2021. godini, a učenici su bili pod mentorstvom profesora: Sanje Špoljarić, Sanje Mrzljak Jovanić, Željke Venus i Darka Špoljarića.

Isto tako u travnju ove godine učenici škole osvojili su prvo mjesto na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024.

Ono što je važno za istaknuti je kako se sav potreban materijal za izradu digitalnih igara te drugih inovativnih proizvoda dobiva iz reciklabilnog otpada kojeg sami prikupljaju te recikliraju i od njih izrađuju gotove proizvode.

Predstavnici Gradske razvojne agencije Slatine također su posjetili i posebno uređen prostor za snimanje podcast-a pod nazivom „Št@ ima?“ u kojem učenici obrađuju zanimljive i njima aktualne teme te ih prezentiraju vršnjacima i javnosti.

– Naši učenici puni su ideja koje vrlo lako konkretiziraju i pretvaraju ih u inovativne proizvode u korist škole i lokalne zajednice. Ovim putem želim se zahvaliti svima koji podupiru rad naših vrijednih učenika i učenica kao i tvrtki Slatina kom d.o.o. koja nam ustupa materijal za recikliranje. Isto tako zahvaljujem i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, te tvrtkama HEP i Hrvatske šume, kao i Gradskoj razvojnoj agenciji Slatine koja je prepoznala našu priču te se nadam daljnjoj suradnji, – rekao je voditelj Laboratorija za robotiku i umjetnu inteligenciju prof. Darko Špoljarić.

Svi zainteresirani koji žele pomoći rad ovih vrijednih učenika dobro su došli, a javiti se mogu voditelju Laboratorija za robotiku i umjetnu inteligenciju profesoru Darku Špoljariću u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina ili u prostore Gradske razvojne agencije Slatine.

Izvor: radioslatina.hr

Skip to content