Preporuke za rad fizioterapeuta u vanbolničkoj okolini i salona za masažu tijekom epidemije COVID – 19

Preporuke za rad salona za manikuru i pedikuru tijekom epidemije COVID – 19
30. travnja 2020.
TRŽNICA.HR – Hrvatska internet tržnica domaćih poljoprivrednih proizvoda
4. svibnja 2020.
Preporuke za rad salona za manikuru i pedikuru tijekom epidemije COVID – 19
30. travnja 2020.
TRŽNICA.HR – Hrvatska internet tržnica domaćih poljoprivrednih proizvoda
4. svibnja 2020.

Preporuke za rad fizioterapeuta u vanbolničkoj okolini i salona za masažu tijekom epidemije COVID – 19

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Preporuke za rad fizioterapeuta u vanbolničkoj okolini i salona za masažu tijekom epidemije COVID – 19.

U nastavku navodimo neke od preporuka.

Vidljive obavijesti

Za sve djelatnike i klijente prije ili neposredno nakon ulaska, na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku.

Dezinficijens

U prostorima čekaonice, odnosno ulaznim prostorima, pultovima za obavljanje plaćanja usluga te u radnom prostoru nužno je na raspolaganje postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 %).

Čekaonice

Sjedeća mjesta u prostoru za čekanje rasporediti tako da zadovoljavaju mjere fizičke udaljenosti, odnosno na minimalnim razmacima od 1, 5 m i predviđeni su za odrasle osobe koje su u salonu u pratnji malodobnog klijenta ako iz bilo kojeg razloga ne mogu čekati izvan prostora salona. Svi ostali klijenti koji dođu radi usluge čekaju svoj red izvan salona.

Zaštitne pregrade

U dijelovima salona za obavljanje plaćanja usluga odnosno pultovima preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade od pleksiglasa ili drugog prozirnog materijala pogodnog za redovito čišćenje i dezinfekciju.

Fizičko distanciranje

U salonima je potrebno osigurati minimalni međusobni razmak od 1,5 metara između svih osoba koje se u jednom trenutku nalaze u prostoru izuzev klijenta i djelatnika za vrijeme pružanja usluge.  Udaljenost od 1,5 m treba osigurati u svim smjerovima od svakog radnog mjesta.

Označivanje

Pri tome treba osigurati adekvatan prostor za kretanje. Putovi kojima se osobe kreću unutar salona poželjno je označiti.

Papirnate maramice i jednokratni materijal

Nužno je osigurati dostatnu količinu papirnatih naramica i ostalih jednokratnih materijala, opreme i sredstava za čišćenje, pranje i dezinfekciju, uključujući i opremu za odlaganje otpada sukladno uputama.

Zaštitna oprema

Nužno je osigurati dostatnu količinu zaštitne opreme za zaposlenike.

Ogrtači

Uobičajene ogrtače za klijente, ako je moguće, preporučuje se zamijeniti jednokratnima.

Igraonice

Dijelove prostora u salonu koji su bili eventualno korišteni kao igraonice treba zatvoriti, tj. staviti ih van funkcije.

Prozračivanje

Sve prostorije u salonu treba što češće provjetravati, čak i za vrijeme lošeg vremena. Ne zaboraviti prozračiti između smjena.

Ostale preporuke potražite ovdje.

Skip to content