Objavljen Natječaj za financiranje projekata u 2024. godini prema Programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina

9. Obrtničko-gospodarski sajam u nedjelju, 5. svibnja 2024. godine
30. travnja 2024.
INFOrmator 5/2024
3. svibnja 2024.
9. Obrtničko-gospodarski sajam u nedjelju, 5. svibnja 2024. godine
30. travnja 2024.
INFOrmator 5/2024
3. svibnja 2024.

Objavljen Natječaj za financiranje projekata u 2024. godini prema Programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za financiranje projekata u 2024. godini prema Programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

Cilj Natječaja je pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, uključenje članova gospodarstva u rad na poljoprivrednom gospodarstvu i zaradu dovoljno prihoda za dostojanstven život za ostanak na ruralnom području čime se pridonosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području i socioekonomskom osnaživanju nacionalnih manjina.

Prihvatljivi prijavitelji su mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava prije 1. siječnja 2024. godine, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 1.000 EUR SO do 7.000 EUR SO izračunate na temelju važećeg EVPG kalkulatora, organizacijskih oblika:

 • obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo
 • samoopskrbno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Prihvatljive aktivnosti/troškovi su:

 • kupnja domaćih životinja (osim konja i muških grla magaraca) i pčelinjih zajednica
 • kupnja sadnica višegodišnjeg bilja (isključivo jednogodišnje sadnice), sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja za podizanje trajnog nasada, isključivo od dobavljača sadnog materijala registriranog u Upisniku dobavljača sadnog materijala koji vodi HAPIH
 • kupnja, građenje jednostavnih objekata i opremanje objekata u svrhu poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda (ulaganje u objekte koji imaju pravomoćnu građevinsku i/ili uporabnu dozvolu)
 • kupnja nove i/ili rabljene poljoprivredne mehanizacije (kupljeni rabljeni traktori i gospodarska vozila moraju biti proizvedeni 1999. godine i noviji, kupljeni rabljeni priključci ne mogu biti stariji od deset godina)
 • kupnja opreme za pčelarstvo
 • kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta (osim državnog poljoprivrednog zemljišta)
 • uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje (isključivo u slučaju podizanja trajnog nasada)
 • stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade, troškovi promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda
 • operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Iznos potpore po korisniku je do najviše 10.000,00 EUR s PDV-om.

Rok za podnošenje prijava je 3. lipnja 2024. godine.

Skip to content