Javni poziv za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva

Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća
25. lipnja 2020.
Izmjene i dopune Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine
29. lipnja 2020.
Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća
25. lipnja 2020.
Izmjene i dopune Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine
29. lipnja 2020.

Javni poziv za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva

Cilj programa je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Na taj će se način smanjiti količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora odnosno osigurati energetske i financijske uštede te povećati kvaliteta boravka u prostoru.

Maksimalno financiranje iznosi 200.000,00 kuna s PDV-om za toplinsku izolaciju elemenata ovojnice, za zamjenu vanjske stolarije i mogućnošću ugradnje jednog sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Pri tome maksimalni opravdani trošak za mjere na vanjskoj ovojnici ne može biti veći od 1.000,00 kn/m2 građevinske bruto površine s PDV-om te 36.250,00 kn s PDV-om za sustav koji koristi obnovljive izvore energije.

Stopa financiranja od 100 % opravdanih troškova primjenjuje se na sve prihvatljive aktivnosti energetske obnove obiteljske kuće.

Fond će korisnicima dodjeljivati i sredstva donacije za naknade energetskim certifikatorima s “Liste energetskih certifikatora koji su iskazali interes za sudjelovanjem u Programu energetske obnove obiteljskih kuća”. Trošak za certifikatora za sve aktivnosti snosit će Fond u najvišem dopuštenom iznosu od 10.000,00 kn bruto.

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50 % površine namijenjene stanovanju, do 3 stambene jedinice ili kvadraturu do 600 m2. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna te biti u statusu ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva što dokazuju preslikom rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb da su korisnici zajamčene minimalne naknade i moraju imati preporuku nadležnog centra za socijalnu skrb da zadovoljavaju socijalne kriterije utvrđene u Programu.

Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže.

Novost od ove godine je i način prijave te će se za sredstva biti moguće prijaviti isključivo putem sustava za e-Prijave na javne pozive Fonda. Iz tog razloga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je energetske certifikatore koji će građanima pomoći u ispunjavanju obrasca i prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavu i isplatu sredstava.

Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (scanove) dokaza o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine, dokaz o socijalnom statusu, ponudu izvođača, kao i ostalu dokumentaciju koja se navodi u tekstu Javnog poziva.

Popis energetskih certifikatora za područje Virovitičko-podravske županije koji su iskazali interes za sudjelovanjem u Programu energetske obnove obiteljskih kuća možete pronaći ovdje.

Više informacija možete pronaći na web stranici Fonda.

Skip to content