Upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta obavljanje rada

Otvorena aplikacija za zaprimanje novih zahtjeva za Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)
20. travnja 2020.
Praktični vodič kroz porezni sustav za obiteljska poljoprivredna gospodarstva
21. travnja 2020.
Otvorena aplikacija za zaprimanje novih zahtjeva za Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)
20. travnja 2020.
Praktični vodič kroz porezni sustav za obiteljska poljoprivredna gospodarstva
21. travnja 2020.

Upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta obavljanje rada

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta obavljanje rada iz skupina restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i cattering objekata uz pridržavanje protuepidemijskih mjera i mjera socijalnog distanciranja.

Riječ je o 11 mjera koje donosimo u nastavku:

  1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
  2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
  3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanje razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca i prodavača te prodavača međusobno, ukoliko jedan naplaćuje, a drugi izdaje robu.
  4. Preporuča se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
  5. Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.
  6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
  7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno). Ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
  8. Osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
  9. Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
  10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
  11. Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila, a moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.
Skip to content